Strona głównacelebracjaKurkuma na odporność. Jak przygotować miksturę

Kurkuma na odporność. Jak przygotować miksturę

Jeśli jak ja, tupiąc nóżkami, czekacie na pierwsze, wiosenne słońce, bądźcie ostrożni. Lekkie, wygodne płaszcze i sezonowe debiuty zeszłorocznych ciuchów niosą zagrożenie przeziębienia. I to dotkliwego, bo gdy tylko ustąpicie pola, zepchnięci do łóżka katarem, za oknem będzie szalało kwietniowe słońce. Będzie wam źle. 
Aby i wilk był syty, i owca cała, należy podnieść odporność, ewentualnie mieć w zanadrzu środek ratunkowy na przeziębienie. Naprawdę warto. Mądrość gminna właśnie na przesilenie zwala większość i sezonowych, i zastałych chorób. Jak się ustrzec?
Są dwie drogi. Jedna z nich to spacer do apteki i wspomaganie się chemią. Opcja dla leniwych i odważnych, biorąc pod uwagę, że i tak na co dzień swiat atakuje nas tablicą Mendelejewa. Innym prostym i o niebo lepszym sposobem jest wykorzystanie tego, co daje natura. W tym przypadku kurkumy, bliskiej kuzynki imbiru.
Ten niezwykły korzeń przez długie lata był znany u nas wyłącznie jako barwnik. Jednak jogini i lekarze ajurwedyjscy stosowali kurkumę jako lek od wieków. Dziś my również bez obaw możemy korzystać z jej dobroczynnych właściwości. Działa przeciwzapalnie i oczyszczająco m.in. na wątrobę i nerki. Pomaga też usuwać śluz z organizmu i wzmacnia stawy. Podawana według indyjskich receptur z dobrym tłuszczem i pieprzem stanowi naprawdę skuteczną miksturę. Aby móc przygotować ją w domu i cieszyć się efektami, należy przede wszystkim sprawdzić pochodzenie i skład surowca. Unikajmy kurkumy z Chin, gdzie większość ziemi uprawnej jest zanieczyszczona. Szukajmy tej pochodzącej np. ze Sri Lanki. Ważna jest też czystość przyprawy. Najlepiej kupować ją w korzeniu i samodzielnie ścierać.
Zaopatrzeni w dobrą kurkumę przystępujemy do przygotowania pasty. Przepis jest prosty.

2-3 łyżki kurkumy rozpuszczamy w szklance wody i podgrzewamy na małym ogniu przez minimum 8 minut. Często mieszamy, bo mikstura w tym czasie powinna zgęstnieć. 
Następnie ją wystudzamy i tyle. Przechowana w słoiku w lodówce będzie zdatna do użycia przez ok. 2 tygodnie. Taką pastę możemy dodawać do mleka (najlepiej roślinnego) na ciepło z odrobiną pieprzu i dobrego oleju (polecam kokosowy) i mamy mega skuteczny, naturalny lek przeciw wrednym infekcjom i stanom zapalnym, które chcą nas ograbić z pięknych początków wiosny.
ZOBACZ TAKŻE

93 KOMENTARZE

  1. I’ve been browsing on-line greater than 3 hours as of late, yet I by
    no means discovered any attention-grabbing article
    like yours. It is beautiful price enough for me. In my view,
    if all web owners and bloggers made good content material as you did, the web will probably be much more useful than ever before.

  2. It’s perfect time to make a few plans for the longer term and it is time to be happy.
    I have read this put up and if I may I wish to suggest you some attention-grabbing things or advice.
    Maybe you can write subsequent articles relating to this article.
    I desire to read more issues about it!

NAJPOPULARNIEJSZE

ŚWIEŻE KOMENTARZE