Tym razem sprawdziłam. Oto, co prawdopodobnie stanie się z naszym ciałem, gdy odstawiamy mięso.
1. Schudniemy (a poziom cholesterolu spadnie)
Zmiany możemy zauważyć już trzeciego dnia. Jeśli nie dostarczamy organizmowi białka zwierzęcego, musi pozyskać je z innych źródeł. Nawet jeśli o to zadbamy, uzupełniając jadłospis roślinami strączkowymi, bilans energetyczny różni się od tego przy mięsnym posiłku. To, że po przejściu na wegetarianizm chudniemy średnio 3,5 kilograma, nie wynika tylko z diety. Decydując się na ograniczenia żywieniowe zwykle jemy bardziej świadomie, a nasz styl życia staje się bardziej aktywny.
Nie oznacza to więc, że bez mięsa chudniemy obligatoryjnie. Dieta jarska to też więcej węglowodanów, a jeśli często będziemy raczyć się fryteczkami w wegańskiej fryturze, możemy wręcz nabrać wagi;).
A co z cholesterolem? Bardzo niski poziom tłuszczów nasyconych i cholesterolu w daniach bezmięsnych sprawia, że jego poziom we krwi może spaść o 35%, jeśli tylko zmienimy dietę. Jedząc więcej roślin dostarczamy też organizmowi sporo błonnika, który bezpośrednio obniża zły cholesterol. Nic dodać, nic ująć.
2. Flora bakteryjna w jelitach zmieni się, a na początku na pewno pojawią się wzdęcia
Mówiąc najogólniej diety bezmięsne są probiotyczne i już tydzień na warzywach wystarczy, żeby dać jelitom porządne wsparcie i detoks. To, co trawimy, bezpośrednio wpływa na naszą florę bakteryjną. Dobrze wesprzeć ją błonnikiem, czyli na śniadanie zjadać np. owsiankę.
Wzdęcia, które mogą nas męczyć przez pierwsze dni, to skutek trawienia większej ilości warzyw.
3. Złagodzą się stany zapalne
To właśnie one bezpośrednio przyczyniają się do występowania nowotworów. Co ważne często przebiegają bezobjawowo i mogą trwać nawet kilka lat. Niedoleczone ucho czy kolano po urazie plus przetworzona żywność (w tym cukier) sprzyjają zarówno wszystkim chorobom autoimmunologicznym, jak i stanom zapalnym. Dieta roślinna, optymalizując PH organizmu, sprzyja jego leczeniu. Wzrost energii, czystsza cera czy zdrowsze włosy i paznokcie to efekty równowagi kwasowo-zasadowej, które zobaczymy już po miesiącu. W świetle powyższego wraz ze zmianą diety warto zająć się też np. ćmiącym od czasu do czasu zębem:).
4. Patrząc długofalowo – zmniejszy się ryzyko zachorowania na cukrzycę typu B
Wegetarianie rzadziej chodzą do fast foodów i bywają szczuplejsi, to jasne. Ale ciekawostką jest, że zarówno tłuszcz zwierzęcy, jak i zawarte w mięsie azotany (oraz współcześnie antybiotyki) bezpośrednio przyczyniają się do uszkodzenia komórek trzustki. Biorąc pod uwagę, że nie można przeszczepić tego organu, a jego nowotwór jest jednym z najbardziej agresywnych, jest to mocny argument za postawą wege.
5. Bez uważniej układanej diety (i suplementacji) można się rozchorować
Nie oznacza to, że musisz podporządkować życie jedzeniu. Jednak wykluczając mięso z diety warto dla zdrowia zmienić nieco nawyki żywieniowe. Oznacza to więcej surowych owoców i warzyw. Bez względu na to, czy jesteśmy jaroszami, warto wybrać pestki i orzechy zamiast chipsów czy herbatników miedzy posiłkami. Sprawę mocno ułatwia też gotowanie na parze. Jesienią i zimą warto suplementować witaminę D. Ci, którzy od mięsa stronią, dodatkowo powinni brać też B12. Jeśli nie jedzą nabiału, to koniecznie. Bierze ona bowiem udział w produkcji czerwonych krwinek, więc jeśli o tym zapomnicie, dostaniecie anemii. Podobnie jest z żelazem, choć ma ono więcej naturalnych źródeł, a jeśli połączymy je z witaminą C, lepiej się wchłania.
Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning
this post and also the rest of the site is really good.
Every weekend i used to go to see this web page, as i want enjoyment, as this
this web page conations actually pleasant funny stuff
too.